..  Olympiadekruispunt wordt helemaal heraangelegd  ..
wegen.antwerpen@ vlaanderen.be Wed Oct 06 21:50:47 CEST 2010
foto kon niet opgehaald worden
Het Olympiadekruispunt is één van de meest gebruikte kruispunten in het zuiden van Antwerpen. De Boomsesteenweg, Populierenlaan, Jan Van Rijswijcklaan, Jan de Voslei en VIIde Olympiadelaan komen er samen. Auto’s, bussen en trams, fietsers en voetgangers zoeken er dagelijks hun weg. Door de huidige inrichting is dit een zwart punt, het is een complex en gevaarlijk kruispunt. Het Vlaams Gewest, de stad Antwerpen en De Lijn slaan de handen in elkaar om dit kruispunt verkeersveiliger te maken. Vooral voor de zwakke weggebruikers zal het nieuwe kruispunt veel veiliger worden.

1. Kruispunt

Het hele kruispunt wordt vernieuwd. Door middel van een vijfhoekig kruispunt vindt elke toegangsweg apart zijn aansluiting op het kruispunt. Vanaf elke toegangsweg kunnen wagens naar elke andere weg doorrijden. Door middel van voorsorteervakken weten bestuurders waar ze moeten rijden. Er komen aan alle zijden verkeerslichten. Daardoor worden de doorrijtijden iets langer, maar het kruispunt wordt
wel veiliger. Het autokeerpunt aan de Boomsesteenweg blijft behouden, maar komt iets verder van het kruispunt te liggen. Aan de Jan de Voslei blijft het keerpunt voor het autoverkeer. Op de Populierenlaan wordt in het midden een groene berm voorzien. De trams rijden over deze berm. Er blijft daardoor in elke rijrichting één rijstrook over.
Vooral voor zwakke weggebruikers wordt het kruispunt veel veiliger. Aan elke overgang wordt een zebrapad en fietsoversteekplaats voorzien, geregeld met verkeerslichten. Fietsers vinden overal een aansluiting op de bestaande fietspaden om veilig hun weg verder te zetten.
Zowel aan de tramhalte als op de nieuwe parking aan de zijde van de Populierenlaan wordt er een ruime fietsenstalling voorzien. Tegelijk met de heraanleg zal Riant rioleringswerken uitvoeren.


2.  Nieuwe halte voor tram 6

De eindhalte van tramlijn 6 wordt verplaatst naar het Generaal Robertsplantsoen. Via de Populierenlaan rijdt de tram langs de nieuwe parking tot voorbij de appartementsblokken. Daar komt de nieuwe, veilige eindhalte. Via de Kruishofstraat en de Populierenlaan, waar een extra tramhalte komt, rijdt lijn 6 opnieuw stadinwaarts. In de Kruishofstraat rijdt de tram op de rijweg. In de Populierenlaan rijdt de tram op een eigen bedding. De huidige keerlus maakt plaats voor het nieuwe kruispunt, en verdwijnt helemaal. De bestaande halte van de tramlijnen 2 en 6 blijft in gebruik.


3. Stadsrandparking en groenzone

Op het Generaal Robertsplantsoen wordt er een parking voorzien met 195 plaatsen. De stadsrandparking kadert in het duurzame mobiliteitsbeleid van de stad. Hoe meer wagens er op stadsparkings terecht kunnen, hoe minder wagens er in de drukke stad een parkeerplaats moeten vinden. Het parkeerbedrijf van de stad Antwerpen investeert in deze parking en gaat op zoek naar een gespecialiseerde partner
om de parking in concessie te geven en te beheren.
Mensen die de stad willen bezoeken, kunnen daar overstappen van de wagen op het openbaar vervoer. Tramlijn 6 brengt haar reizigers op een snelle manier naar het stadscentrum. De parking krijgt een inrit langs de Boomsesteenweg en de Populierenlaan. Daar kan je de parking ook verlaten richting Olympiadekruispunt. De Cromwelltank blijft op zijn huidige locatie staan. Er komt een groenzone tussen de parking en de appartementsblokken. Deze wordt ingericht met een wandelpad dat van de nieuwe tramhalte tot aan de Populierenlaan leidt, tussen groene heuvels met beplanting.


Timing van de werken

De start van de werken wordt voorzien dit najaar. De exacte start hangt af van de aannemer, de toelatingen van de verkeerspolitie en de planning van alle partners. Als de werken vlot verlopen, zullen ze ongeveer een jaar duren. Slecht weer en onvoorziene omstandigheden kunnen deze termijn verlengen. In het najaar ontvangt u een uitnodiging voor een infomoment over deze
werken. Dan weten we ook de startdatum. In een praktische nieuwsbrief informeren we u ook over de concrete gevolgen van de werken. Onder meer de omleidingen voor het verkeer en de bussen komen aan bod. Momenteel worden daarover afspraken gemaakt.